Analýza kostí ze hřbitova, kam byli pohřbívání římští gladiátoři, ukázala, že se živili převážně vegetariánskou stravou.
Nová studie, vedená akademiky z Lékařské univerzity ve Vídni a švýcarské Bernské univerzity, ukázala, že strava gladiátorů byla založena převážně na obilí. Skládala se hlavně z pšenice, ječmene a fazolí. Neobsahovala téměř žádné mléčné výrobky ani maso.
Studie zkoumala hroby 22 gladiátorů z doby před zhruba 1800 lety v bývalém římském městě Ephesus, které se dnes nachází v Turecku. Pouze kosti dvou zkoumaných bojovníku vykazovaly odchylku v tom smyslu, že obsahovaly zvířecí bílkoviny.
Na podporu regenerace po tréninku a léčby zranění (především kostí) pili „sportovní drinky“ z popela rostlin. Fabian Kanz z katedry forenzní medicíny vídeňské Lékařské univerzity to přirovnává k tomu, jak dnes bereme po těžkém výkonu suplementy s vápníkem nebo magnesiem.
Podle výzkumníků byli gladiátory zejména váleční zajatci, otroci a odsouzenci. Byli mezi nimi ale i dobrovolníci, kteří se nabídli k tréninku a bojům. Při každém boji měli šanci jedna ku devíti, že budou zabiti.
Nejnovější komentáře